Acupunctuur

Acupunctuur is letterlijk het doorboren van de huid met een naald (acu = naald, en puncture= doorboren). Deze techniek bestaat al duizenden jaren en is hoofdzakelijk ontwikkeld in China. Acupunctuur kan helpen bij de pijn en ontstekingen die vaak met knieartrose samenhangen. Waar pijn is, is energiestagnatie en waar de energie stroomt, is geen pijn. Dit wil dus zeggen dat de behandeling hoofdzakelijk gericht is op het weer laten stromen van de energie. Voor mensen die last hebben van weersgevoeligheid en in de herfst en winter meer knieklachten hebben, kan acupunctuur ook helpen. De acupunctuur kan op verantwoorde wijze, zonder nevenverschijnselen een alternatief bieden om patiënten met knieartrose te behandelen. Knieartrose kan in elk stadium met acupunctuur behandeld worden, acupunctuur kan knieartrose niet genezen, maar kan de klachten die met knieartrose te maken hebben wel verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van pijn bij knieartrose.

Acupunctuur wordt vaak in combinatie met complementaire therapieën toegepast zoals massage, manipulatietechnieken, moxibustie, kruidengeneeskunde, voedingsleer, bewegingstherapie, ademhaling- en ontspanningsoefeningen.

Bij welke knieklachten helpt acupunctuur?

Stijfheid van de knie, pijnklachten van de knie, bewegingsbeperkingen van de knie , artrose van de knie, reumatische aandoeningen van de knie, gewrichtsontsteking van de knie, slijmbeursontsteking van de knie, spieren/pezen pijnklachten van de knie, krachtvermindering van de knie knie, trillingen van de knie en kniekrampen.