De beste en slechtste schoenen voor knieartrose

Als het gaat om het beheersen van knieartrose, zijn niet alle schoenen gelijk. Ontdek welke modellen kunnen helpen bij het verlichten van pijn bij artrose.

Als u één van de 1,3 miljoen Nederlandsers bent met knieartrose, is het belangrijk om de juiste paar schoenen te vinden.

Artrose wordt gekenmerkt door progressieve schade aan kraakbeen en andere gewrichtsweefsels en is de meest voorkomende vorm van reuma. Mensen met artrose in de knie kunnen volgens de Arthritis Foundation een “schrapend” gevoel hebben wanneer ze het gewricht bewegen en moeite hebben met lopen of trappen lopen.

Sommige schoenen hebben meer invloed op de symptomen van knieartrose, pijn en progressie dan andere. Overweeg deze aanbevelingen van experts bij het kiezen van uw schoenen.

De slechtste schoenen voor knieartrose

 • Klompen “Klompen zijn geen optimale schoeisel voor mensen met artrose omdat ze hoge belastingen op de knie leggen”, zegt Najia Shakoor reumatoloog en professor in de geneeskunde aan het Rush University Medical Center in Chicago. Gewrichtsbelasting is de kracht die wordt uitgeoefend op een gewricht tijdens activiteit, zegt ze. “U wilt de belasting op de knie verminderen, niet verhogen.”
 
 • Pumps, stiletto’s en andere schoenen met hoge hakken “Over het algemeen zijn hielen een ‘no-no’ als u knieartrose heeft,” zegt Dr. Shakoor. Dit soort schoenen kan zelfs uw risico op het ontwikkelen van artrose verhogen, volgens een studie gepubliceerd in maart 2015 in het Journal of Orthopedic Research. Onderzoekers analyseerden de looppatronen van 14 vrouwen en ontdekten dat lopen op hoge hakken de knieën extra belast, waardoor de knieartrose kan ontstaan. “Hakken zullen de belasting op de knie vergroten,” zegt Shakoor. “Zelfs een wig die is gebouwd voor comfort kan de belasting verhogen.” Haar advies voor vrouwen met artrose die hun hoge hakken niet willen opgeven? Probeer ze alleen bij speciale gelegenheden te dragen, niet elke dag. “Schade aan de knie is cumulatief,” zegt ze.
 
 • Ondersteunende sneakers Geloof het of niet, een zeer ondersteunende schoen is misschien niet de beste manier om symptomen van knieartrose te voorkomen. “U wilt niet te veel ondersteuning van de voetboog”, zegt Shakoor. “U moet kunnen proneren en een steunzool voorkomt dit.” Pronatie, legt ze uit, is de binnenwaartse beweging van de voet terwijl deze draait; de beweging verdeelt de impactkracht zodat de gewrichten niet overbelast worden.


De beste schoenen voor knieartrose

 • Zachte, flexibele sneakers Zoek naar zachte, flexibele sneakers of wandelschoenen die zijn ontworpen om de biomechanica van blootsvoets lopen na te bootsen. Dit was de belangrijkste bevinding uit een studie van het Rush University Medical Center in Chicago, gepubliceerd in mei 2013 in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism. In het onderzoek droegen 16 mensen die knieartrose hadden, speciaal gemaakte mobiliteitsschoenen, die zes uur per dag, zes dagen per week blootsvoets nabootsen. De deelnemers veranderden hoe ze liepen, wat de belasting op de knie verbeterde. Zelfs wanneer de mobiliteitsschoenen niet langer werden gedragen, concludeerden de onderzoekers.
 
 • Ballerina’s “Deze schoenen zijn een redelijk goede keuze voor artrose van de knie”, zegt Shakoor. “Ze zijn flexibel en hebben geen hak.”
 
 • Zachte, flexibele kledingschoenen Als u knieartrose heeft, “zoek dan naar schoenen die flexibel en zacht zijn, die uitzetten en de voet niet vernauwen en voetpijn of andere problemen veroorzaken”, zegt Shakoor. Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van stijve schoenen, zegt ze.
 
 • Slippers Deze zijn goed voor knieartrose, maar er is een waarschuwing: “Mechanisch, ze zijn niet slecht, maar ze kunnen leiden tot vallen,” zegt Shakoor. Dit geldt vooral voor oudere mensen met knieartrose.


Schoenen kopen

Over het algemeen, zegt Shakoor, zijn de belangrijkste eigenschappen om in een schoen naar te zoeken als je knieartrose hebt:

 • Minimalistisch (denk op blote voeten)
 • Minimale steunzolen
 • Flexibiliteit
 • Zachtheid
 

“Comfort is ook belangrijk, dus als een schoen ongemakkelijk aanvoelt in de winkel, is het geen goede keuze”, zegt Elena Katzap, DO, reumatoloog in het Joodse medische centrum van Long Island in New Hyde Park, New York en North Shore University Hospital in Manhasset.

Er kan ook een rol spelen voor aangepaste orthesen. Uw beste kans, zegt Dr. Katzap, is om geëvalueerd te worden door een ergotherapeut of fysiotherapeut. Van daaruit kunt u de beste schoenstijl kiezen die aan uw behoeften voldoet.


Kybun schoenen

In mijn 15 jaar als praktiserend fysiotherapeut ben ik altijd op zoek geweest naar een middel dat aan lichamelijke gezondheid kan bijdragen. Aan de mogelijkheden van behandelen zit een limiet en daarnaast is het erg belangrijk dat je in je dagelijks leven ervoor zorgt dat pijnklachten niet meteen weer terugkomen. 

Ik ben ervan overtuigd dat het lopen op kybun schoenen de beste oplossing is naar een beter leven met minder pijn.

Mensen met pijnklachten door artrose zijn geneigd op een andere manier te gaan bewegen. Ze proberen de pijn te verminderen door de druk van het gewricht af te halen en te gaan compenseren. Helaas is dit precies de oorzaak waardoor men vaak in een vicieuze cirkel belandt. Wanneer het artrosegewricht te weinig beweging krijgt, wordt het geleidelijk steeds stijver. Daarom is de beste therapie actiever te worden en beter te gaan bewegen. 

De zacht elastische kybun schoenen bevorderen de gezondheid. De elasticiteit zorgt ervoor dat schokken worden opgevangen en kan de artrose stoppen te verergeren. Vrijwel alle mensen met artrose voelen direct pijnvermindering en lopen beter vanaf de eerste passen.

Prof. dr. Najia Shakoor

reumatoloog

dr. Elena Katzap

reumatoloog

Artrose schoenen

Jochem Klein

fysiotherapeut