Artrose van de knie


Heeft u kniepijn tijdens het lopen of lang staan? Of herkent u de zogenoemde ‘startpijn’ als u opstaat? Dan kan dat op artrose in de knie wijzen, een veelvoorkomende aandoening die in de volksmond ook wel ‘een versleten knie’ wordt genoemd.

Elk jaar krijgen ongeveer 22.000 mannen en 34.000 vrouwen artrose in de knie. De kans hierop neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook overgewicht is een risicofactor. Mensen met overgewicht hebben twee keer zoveel kans op een knieoperatie.

Bij artrose in de knie verslechtert het kraakbeen in de knie, soms verdwijnt het zelfs helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn in de knie veroorzaakt.

Bij een gezonde knie zit er voldoende en gezond kraakbeen in de gewrichtsspleet van de knie. Het kraakbeen zit tussen de knieschijf, dijbeen en scheenbeen. Op afbeelding 1 ziet u röntgenfoto`s van een gezonde knie. Op de röntgenfoto`s ziet u een duidelijke gewrichtsspleet. Het kraakbeen zorgt voor voldoende ruimte tussen het dijbeen en scheenbeen.

Röntgenfoto's van een knie zonder artrose.

Afb. 1 Gezonde knie: Knieschijf (1); Dijbeen (2); Scheenbeen (3).

Een knie met artrose

De knie is een scharniergewricht dat bestaat uit drie botdelen: het dijbeen, de knieschijf en het scheenbeen. Om de uiteinden van de botdelen zit een laag kraakbeen. Bij knieartrose neemt het kraakbeen in de knie af, de gewrichtsspleet wordt dan dunner. Op afbeelding 2 ziet u röntgenfoto`s van een aangetaste knie. Hierbij is sprake van knieartrose. Het kraakbeen in de knie is aan een kant verdwenen, hierdoor schuurt een deel van de botdelen tegen elkaar aan.

Röntgenfoto's van een knie met artrose.

Afb. 2: Knie met artrose.

 

 


Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

gewrichtspijn-verleden-tijdMeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.