Behandeling van knieartrose


Als u steeds vaker gewrichtsklachten heeft tijdens dagelijkse activiteiten zoals bij werk, tijdens het boodschappen doen, de hond uitlaten en/of sporten, dan kan een goede medische behandeling uitkomst bieden. Artrose is niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden bij artrose, om het slijtageproces en de pijn te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de artrose, leeftijd van de patiënt en het beschadigde gewricht.

Wat gebeurt er bij artrose?

Artrose patiënten hebben er een tekort aan proteoglycanen, doordat er niet meer voldoende voedingsstoffen door de kraakbeenmatrix aangevoerd kunnen worden. Daardoor raken de chondrocyten (cellen) relatief ondervoed en kunnen niet meer adequaat kraakbeenmatrix produceren. Artrose wordt veroorzaakt door de afbraak van proteoglycanen, de opbouw van het gewrichtskraakbeen neemt af en de afbraak neemt toe. Het gewrichtskraakbeen wordt zacht en er ontstaan scheurtjes, het kan zelfs op den duur volledig verdwijnen.


Glucosamine tabletten

Glucosamine, chondroïtine en vitamine C zijn ter ondersteuning voor de aanmaak van kraakbeen en het soepel houden van de gewrichten in ledematen en rug.

Informatie over glucosamine tabletten


Hyaluronzuur injecties

Viscosupplementatie voor het verlichten van pijn en stijfheid van synoviale gewrichten, zoals de knie en heup. Een hyaluronzuur-preparaat wordt met een injectie ingespoten in het gewricht, een intra-articulaire injectie. Uitermate geschikt voor de behandeling van artrose.

Informatie over hyaluronzuur injecties


Injecties met bloedplaatjes

Injecties met bloedplaatjes PRP (platelet rich plasma) of ook wel ACP (autologous conditioned plasma) genoemd worden al meerdere jaren toegepast binnen de orthopedie. In eerste instantie bij peesletsels zoals bijvoorbeeld bij een tennisarm. Recent wordt deze therapie ook toegepast bij de behandeling van knieartrose.

Informatie over injecties met bloedplaatjes


Celtherapie

Celtherapie is een regeneratieve behandeling om kapot kraakbeen te herstellen of zelfs verdwenen kraakbeen terug laten groeien.

Informatie over Celtherapie


Fysiotherapie

Met fysiotherapie kunnen klachten van artrose worden gereduceerd, maar fysiotherapie kan ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van de klachten bij artrose. De behandeling van artrose bij de fysiotherapeut heeft als doel om de functie van de knie te verbeteren.

Informatie over fysiotherapie


Acupunctuur

Een behandeling met acupunctuur kan artrose niet genezen, maar kan de klachten die met artrose te maken hebben wel verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van pijn bij artrose.

Informatie over acupunctuur


Shockwave therapie

Shockwave therapie helpt bij de pijnbestrijding van de knie. Goed voor de behandeling van een lopersknie en een springersknie.

Informatie over shockwave therapie


Knieoperatie

Knieoperatie, als behandeling van artrose. Tijdens de knieoperatie wordt het beschadigde of versleten kniegewricht vervangen door een knieprothese. Vervanging van het kniegewricht door een knieprothese is een veel voorkomende behandeling van “ernstige” artrose.

Informatie over knieoperatieGratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

gewrichtspijn-verleden-tijdMeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.