Een springersknie


Een springersknie (jumper`s knee), in de medische wereld apexitis patellae genoemd, is een overbelastingsblessure van de kniepees. Dit is de pees die van de onderkant van de knieschijf naar het onderbeen loopt. Er zijn kleine scheurtjes en/of degeneratieve afwijkingen in een klein gebied van deze pees, net onder de knieschijf (zie afbeelding).

De klachten van een springersknie ontstaan vooral tijdens sporten waarbij veel wordt gesprongen, zoals volleybal en basketbal. Door het vele springen raakt de pees aan de onderrand van de knieschijf overbelast. Onvoldoende flexibiliteit van de quadriceps (spieren voorzijde bovenbeen), hamstrings (spieren achterzijde bovenbeen) en standsafwijkingen zoals x- en o-benen kunnen bijdragen aan een overmatige belasting van de kniepees en de ontwikkeling van een springersknie.

Kniepijn bij een springersknie

Iemand met een springersknie heeft vaak pijn aan de voorkant van de knie. De pijn komt vooral na het sporten. De klachten bij een springersknie kunnen lang blijven sluimeren. Drukken op de knieschijfpees, vlak onder de knieschijf, geeft pijn. Het been strekken terwijl iemand het onderbeen tegenhoudt, geeft ook pijn.

Glucosamine

Bij een verwonding aan de knie heeft u grote kans op secundaire artrose, dan is het raadzaam om glucosamine tabletten gaan slikken en periodiek de conditie van uw gewrichten te onderzoeken. Axiradius is ontwikkeld ter ondersteuning voor de aanmaak van kraakbeen en het soepel houden van de gewrichten in ledematen en rug.

Shockwave therapie

Doormiddel van schockwave therapie bij een springersknie kan een knieoperatie in veel gevallen worden voorkomen. De fysiotherapeut lokaliseert de beschadigde plek met echografie en door middel van gefocusseerde schokgolven wordt de pijnlijke plek behandeld. Deze behandeling is zeer succesvol bij de vermindering van pijnklachten bij een springersknie.


Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

gewrichtspijn-verleden-tijdMeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.