Glucosamine bij knieartrose

Ouder worden heeft voor- en nadelen. Een nadeel is dat u zich minder fit en vitaal voelt. U kunt zich waarschijnlijk minder soepel bewegen. Het is vervelend wanneer uw gewrichten u parten gaan spelen. Pijnlijke gewrichten worden veroorzaakt door de afnemende hoeveelheid glucosamine en chondroïtine in uw lichaam. Deze stoffen worden in uw lichaam van nature aangemaakt. Maar wanneer u ouder wordt, wordt deze aanmaak minder. Hierdoor vermindert de kwaliteit van het kraakbeen in uw gewrichten en ontstaat er artrose.

Artsen hebben het supplement glucosamine geaccepteerd als één van de middelen waarmee ze artrose kunnen behandelen.

In de afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk bewijs gepubliceerd over de werking van glucosamine. De uitkomst is dat glucosamine vooral een gunstig effect heeft bij milde tot matige artrose van de knie. Vanuit de praktijk horen wij vaak verhalen, dat na 3 maanden gebruik van glucosamine, mensen weer kunnen fietsen of traplopen zonder al teveel pijn.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een lichaamseigen stof die tot de groep aminosuikers behoort dat voorkomt in kraakbeen, bindweefsel en in gewrichtsvocht. Het is een verbinding tussen glucose en het aminozuur glutamine en het is van nature aanwezig in dierlijke botten, beenmerg, schelpdieren en schimmels.

Glucosamine speelt een cruciale rol bij de opbouw van kraakbeen en wordt geconsumeerd als supplement bij de behandeling van gewrichtsklachten.

Glucosamine, met name de sulfaat vorm, wordt voornamelijk gewonnen uit schelpdieren en gebruikt in voedingsupplementen. Het is een verbinding tussen glucose en sulfaat (zwavelverbinding). Glucosaminesulfaat is sinds 2005 in Nederland geregistreerd als niet receptplichtig geneesmiddel voor de behandeling van knieartrose.

Een combinatie tablet van 1500 mg glucosamine,  500 mg chondroïtine en 100 mg vitamine C wordt meestal geadviseerd bij knieartrose.

Wat doet glucosamine?

Glucosaminesulfaat stimuleert in het lichaam de aanmaak van glucosamineglycanen (proteoglycanen), die het belangrijkste bestanddeel van het gewrichtskraakbeen vormen. De proteoglycanen zijn onderdelen van de kraakbeenmatrix, die structuur, maar ook flexibiliteit geven aan het collageen. Zwavel wordt mede in verband gebracht met de positieve werking van glucosamine.

Glucosamine is de belangrijkste grondstof voor kraakbeen en bindweefsel. Bovendien is glucosamine is ook verantwoordelijk voor de productie van synoviaalvocht (gewrichtsvocht). Glucosamine bevordert de regeneratie van kraakbeen en werkt ontstekingsremmend.

Op twee manieren zorgt glucosamine dus voor het behoud van soepel bewegende gewrichten. Daarom is glucosamine een van de belangrijkste supplementen bij de behandeling van artrose. Internationale studies hebben aangetoond, dat glucosamine veilig ingenomen kan worden en dat het geen invloed heeft op het bloedsuiker gehalte.

Welke soort glucosamine?

Er zijn bestaan verschillende vormen van glucosamine, zoals glucosaminesulfaat, glucosamine hydrochloride en n-acetyl glucosamine. Glucosaminesulfaat is de beste vorm glucosamine omdat het een goede absorptie heeft in het lichaam, en qua vorm het best aansluit bij de lichamelijke, biologische processen. Verder bevat het als enige een zwavel verbinding, wat een belangrijke component is en mede wordt geassocieerd met de positieve effecten.

Glucosaminesulfaat is de beste vorm glucosamine omdat het een goede absorptie heeft in het lichaam, en qua vorm het best aansluit bij de lichamelijke, biologische processen.