Hyaluronzuur injectie

Een hyaluronzuur injectie is een behandeling ter verlichting van pijn en stijfheid in de synoviale gewrichten, zoals bijvoorbeeld bij artrose in de knie.

In het kniegewricht bevindt zich in de ruimte tussen de botten het gewrichtsvloeistof, ook wel synovia genoemd. Deze stroperige vloeistof wordt geproduceerd door een slijmvlies dat het gewrichtsvloeistof ook binnen het gewricht houdt. 

Een hyaluronzuur-preparaat wordt met een injectie ingespoten in het kniegewricht, dit heet een intra-articulaire injectie. Omdat het hyaluronzuur-preparaat over visceuze (stroperige) eigenschappen beschikt, kan het de synoviale vloeistof aanvullen of vervangen. De behandeling wordt daarom een viscosupplementatie genoemd.

Hyaluronzuur is een stof die normaal in het synoviaal vocht of te wel gewrichtsvocht voorkomt. Het gewrichtsvocht is verantwoordelijk voor het leveren van voedingsstoffen aan het kraakbeen, zorgt voor de smering van het gewricht en geeft door zijn stroperige (visceuze) structuur een schokdempend effect. Bij artrose vermindert de hoeveelheid hyaluronzuur waardoor het gewrichtsvocht dunner en minder elastisch wordt. Dit zorgt op zijn beurt voor een minder goede smering en schokdemping. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat een hyaluronzuur injectie de behandeling van artrose van de knie ondersteunt. Een hyaluronzuur injectie is een goed alternatief bij de behandeling van artrose, waarbij ontstekingsremmende pijnstillers onvoldoende pijnverlichting geven. Een Hyaluronzuur injectie heeft geen schade bijwerken en stelt een gewrichtsvervangende operatie op langere termijn uit.

Viscosupplementatie bestaat al zo’n 20 jaar en heeft bewezen een goed alternatief te zijn op de behandeling van artrose wanneer pijnstillers onvoldoende verlichting geven. Naast de bestaande behandelingen met een viscosupplement, uit een serie van drie tot vijf injecties, is er recentelijk een preparaat beschikbaar gekomen met een hogere dosis. Met deze variant is slechts één injectie nodig en het positieve effect van deze injectie houdt bovendien veel langer aan. Daardoor is deze therapie uitermate geschikt voor de behandeling van heup- en knieartrose.

Verlichting van de klachten bij artrose treedt meestal op na 48 tot 72 uur na het injecteren van het hyaluronzuur-preparaat. Naast de pijnstillende werking, kan hyaluronzuur ook ontstekingswerend werken en de lichaamseigen hyaluronzuurproductie stimuleren. De positieve werking van de injectie kan zes tot twaalf maanden aanhouden. Viscosupplementatie is een veilige behandeling, er zijn nauwelijks bijwerkingen. Soms ontstaat er een lichte pijn, warmte en/of stijfheid van het gewricht. Meestal zijn deze klachten na 24 uur verdwenen. Na de behandeling met een viscosupplement zijn normale activiteiten toegestaan zonder verdere beperkingen.