Gescheurde kniebanden


De voorste kruisband is een stevige band in het centrum van de knie waarvan het ene uiteinde aan het bovenbeen en het andere uiteinde aan het onderbeen vastzit. De naam zegt het al, de voorste kruisband loopt niet recht naar beneden maar gekruisd. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren verschuift. Wanneer door een ongeval een dwarse scheur in de kruisband ontstaat, spreken we van een kapotte voorste kruisband (voorste kruisbandlaesie; voorste kruisbandruptuur; voorste kruisbandinstabiliteit).

Een kapotte voorste kruisband is meestal het gevolg van een sportletsel. Een kapotte voorste kruisband kan bijvoorbeeld optreden tijdens voetbal wanneer een schotpoging met de binnenzijde van de voet wordt geblokkeerd door de tegenstander of tijdens skiën wanneer bij het voorover vallen de voet geflecteerd blijft door het niet loslaten van de binding of wanneer de ski blijft haken achter een slalompoortje. Naast beschadiging van de voorste kruisband kan ook beschadiging van de binnenband en van de binnenmeniscus bij dergelijke letsels optreden.

Kruisband letsel

Door het verscheuren van de voorste kruisband ontstaat er een bloeding in de knie waardoor de knie binnen enkele uren dik en pijnlijk wordt. Op het moment dat de kruisband scheurt wordt in 80% van de gevallen door de patiënt een knap gehoord. De knie kan niet meer worden gestrekt en de patiënt kan nauwelijks meer op zijn aangedane been lopen. In de regel verdwijnt na één à twee weken deze forse pijn en kan patiënt zijn knie weer voorzichtig belasten. Bekijk de pagina: Behandeling van artrose

Symptomen

  • De knie zit op slot, het kniegewricht kan niet meer worden gestrekt
  • U zakt door de knie en heeft een instabiel gevoel
  • U kunt nauwelijks meer op het been lopen

Het kniegewricht bevat vier kniebanden:

  • Buitenste knieband
  • Voorste kruisband
  • Achterste kruisband
  • Binnenste knieband

De functie van de kniebanden:

  • Verbinden van het dijbeen met het scheenbeen
  • Stabiliseren en verstevigen van het kniegewricht
  • Bedekken van het kniegewricht.

Kniebanden

De binnenste knieband (mediale band) en de buitenste knieband (laterale band) bevinden zich aan de linker- en rechterkant van het kniegewricht. Zij zorgen voor stabiliteit en voorkomen dat de knie zijwaarts buigt.

Kruisbanden

Centraal in het kniegewricht liggen de twee kruisbanden, de voorste kruisband en de achterste kruisband. Deze kruisbanden zorgen ervoor dat het onderbeen stevig vast blijft zitten aan het bovenbeen. Ze voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden bepaalde draaibewegingen tussen het boven- en onderbeen. De voorste kruisband is een van de belangrijkste banden van de knie.


Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

gewrichtspijn-verleden-tijdMeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.