Meniscusscheur


De meniscus in de knie, een half maanvormig schijfje van kraakbeen, heeft een belangrijke functie als schokdemper in de knie. De mensicus in de knie zorgt ook voor een soeple beweging zonder wrijving . Teamsporters hebben de grootste kans op een scheur in de menicus. Vooral bij voetballers komt in de binnenste meniscus een meniscusscheur voor, reden waarom een meniscusscheur in de binnenste meniscus ook wel een voetbalknie wordt genoemd.

In het verleden werd bij sporters met deze blessure de binnenste meniscus verwijderd. Dit leiddeechter in de helft van de gevallen niet tot vermindering van de knieklachten. Niet zelden namen de problemen zelfs toe. En ook het feit dat er vrij snel artrose (slijtage) in het gewricht ontstond, heeft geleid tot een andere benadering van dit probleem. Bekijk de pagina: behandeling van artrose

Oorzaak

Wanneer het been vast op de grond staat, de knie gebogen is en het onderbeen naar buiten is gedraaid, dan kan bij het strekken van de knie er een te grote kracht komen op de binnenste meniscus. Vaak ontstaat er dan ook ander letsel van de knie, zoals gescheurde binnenste collaterale banden en soms ook een gescheurde voorste kruisband.

Symptomen

Wanneer de scheur in de binnenste meniscus aanwezig is dan heeft de patiënt pijn aan de binnenzijde van de knie, wanneer de scheur in de buitenste meniscus is gelokaliseerd dan heeft de patiënt pijn aan de buitenzijde van de knie. De pijn is meestal de hele dag aanwezig en wordt verergerd bij lopen op oneffen vlakte. Wanneer een deel van de kapotte meniscus los schiet dan kan dit deel klem raken tussen het kniegewricht. De knie kan dan niet meer gestrekt worden. Dit noemt men een slotverschijnsel van de knie, de knie zit op slot. Veelal kan dit slotverschijnsel weer worden opgeheven door wat met de knie te draaien waardoor het kapotte deel van de meniscus weer naar zijn oorspronkelijke plaats terugschiet. Er ontstaat vocht in de knie, vooral na inspanning bij een meniscusscheur.


Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

gewrichtspijn-verleden-tijdMeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.