Voetbalknie: een scheur in de meniscus


Een voetbalknie is een knieblessure, die je tijdens het uitoefenen van een sport, zoals tijdens het voetballen, kunt oplopen. Een voetbalknie is een veel voorkomende en pijnlijke knieblessure. Meestal ontstaat een voetbalknie tijdens het bewegen wanneer je de knie op een verkeerde manier draait, waardoor de meniscus (aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de knie) kan scheuren of inscheuren. De knieklachten bij een voetbalknie worden dus veroorzaakt door een scheur in de meniscus van de knie.

Bij een voetbalknie kan de meniscus op verschillende manieren scheuren, zie onderstaande afbeelding (Meniscusscheur). Elke knie heeft twee menisci (meervoud van meniscus), er zit een meniscus aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de knie. Een scheur in de meniscus aan de binnenzijde van de knie treedt vijf keer zo vaak op dan een scheur in de meniscus aan de buitenzijde van de knie. Dit komt omdat de meniscus aan de binnenzijde van de knie iets steviger vast zit en kan daardoor eerder in de knel komen en beschadigd raken. De meniscus is een half maanvormig schijfje van kraakbeen en heeft een belangrijke functie als schokdemper in de knie. De meniscus zorgt ook voor een soepele beweging zonder wrijving.

Symptomen

De symptomen die optreden bij een voetbalknie kunnen per persoon sterk verschillen, maar over het algemeen zullen we de volgende knieklachten, al of niet in combinatie met elkaar, kunnen ervaren:

> Een pijnlijke knie
> Een gezwollen knie
> Een instabiele knie
> Het op slot zitten van de knie
> Het niet kunnen buigen, strekken of draaien van de knie

Behandeling

Wanneer er knieklachten ontstaan door een voetbalknie is het van belang om de knie te “koelen” met ijs. Met behulp van krukken kan het kniegewricht enige dagen worden ontlast. Doormiddel van een röntgenonderzoek, MRI-scan of een arthroscopie (kijkoperatie) kan een medisch specialist in de knie kijken en de schade beoordelen. Het voordeel van een kijkoperatie van de knie is dat niet alleen de diagnose accuraat gesteld kan worden, maar dat bovendien tijdens de behandeling gekozen kan worden voor het verwijderen of repareren van het afgescheurde deel van de meniscus. Na de behandeling van een voetbalknie loop je dezelfde dag weer het ziekenhuis uit. Nabehandeling door fysiotherapie is maar zeldzaam nodig. Wel is het raadzaam om een glucosamine-preparaat te gaan slikken.

Artrose van de knie

Door slijtage van de knie, langdurige (over)belasting van de knie bij een sport en/of door ouderdom verslechtert de kwaliteit en kwantiteit van de meniscus. De meniscus wordt minder elastisch, broos en zwak. Geleidelijk kunnen er kleine scheurtjes in de meniscus ontstaan zonder voorafgaand draailetsel van de knie (voetbalknie). Door artrose van de knie is er wel een verhoogde kans op een voetbalknie.

De meeste meniscusscheuren treden echter vooral op bij jonge volwassenen. De kans dat op latere leeftijd artrose in de knie ontstaat als gevolg van een voetbalknie is groter dan normaal gesproken. Door een voetbalknie krijgt u op latere leeftijd waarschijnlijk te maken met een versleten knie.


Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

gewrichtspijn-verleden-tijdMeer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.