Knieoperatie

Uw arts verricht eerst onderzoek naar uw manier van lopen, de bewegingsmogelijkheden van uw knie, de zwelling en gevoeligheid van het gewricht. Een röntgenfoto kan aantasting van het kniegewricht tonen. Voor reumatoïde artritis is een bloedonderzoek en een MRI-scan nodig om de diagnose te stellen.

Vaak is het in een vroeg stadium niet nodig om operatief in te grijpen. Uw arts kan u adviseren, om uw leefgewoontes aan te passen; afvallen bijvoorbeeld maar ook om glucosamine tabletten slikken, als ondersteuning van het gewricht. Hyaluronzuur injecties in de knie helpen goed waarbij al het kraakbeen is versleten in het gewricht. Als de klachten van artrose niet verminderen door bovenstaande behandelingen, kan een knieoperatie noodzakelijk zijn.

Operatie aan uw knie bij artrose

Wanneer niet operatieve therapie zoals glucosamine, fysiotherapie en het injecteren van hyaluronzuur injectie niet meer voldoende helpt en de knieklachten invaliderend zijn, kan uw orthopedisch chirurg het kniegewricht herstellen met een knieoperatie. Tijdens de knieoperatie wordt het beschadigde deel van het kniegewricht vervangen door een knieprothese (kunstknie), u krijgt letterlijk een nieuwe knie. Een knieoperatie wordt uitgevoerd om de pijn te verlichten die doorgaans ontstaat als gevolg van slijtage van het kniegewricht. Een knieoperatie kan tevens de beweeglijkheid van de knie verbeteren. Vervanging van het kniegewricht door een kunstknie (knieprothese) is een veel voorkomende operatie. Een knieoperatie is een zware ingrijp en het herstel vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt, maar ook van zijn of haar familieleden.

Arthroscopie van de knie

Met een arthroscopie van de knie is het de bedoeling om de oorzaak van de knieklachten vast te stellen en mogelijk te behandelen. Arthroscopie betekent letterlijk kijken in het gewricht, daarom wordt een arthroscopie van de knie ook wel een kijkoperatie van de knie genoemd. Verschillende aandoeningen zoals een meniscusscheur, losse stukjes bot of kraakbeen, kruisbandscheuren, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen direct gezien en meestal behandeld worden.

Halve kunstknie

Bij een halve knieprothese wordt tijdens de knieoperatie alleen het beschadigde deel van het kniegewricht vervangen door een knieprothese. Vaak is dit alleen de binnenzijde en soms alleen de buitenzijde van de knie. In de volksmond wordt een halve knieprothese ook wel een “halve kunstknie” genoemd. Het voordeel van een halve knieprothese is dat alleen het beschadigde kraakbeen van de knie wordt verwijderd en het onbeschadigde kraakbeen behouden blijft. Tot de voordelen van een halve kunstknie behoren een kleiner litteken, minder botverwijdering en een sneller herstel.

Totale kunstknie

Bij een totale knieoprothese wordt tijdens de knieoperatie het gehele kraakbeen van het boven en onderbeen in de knie vervangen door een kunst gewricht. Uw orthopedisch chirurg kan een gewrichtsvervangende operatie aanraden als u lijdt aan een ernstige vorm van artrose. Een knieprothese is doorgaans gemaakt van een metaallegering en polyethyleen (plastic) en kan worden geplaatst met cement of als ingroei prothese. De knieprothese is zodanig ontworpen dat zij de gewrichtsfunctie herstelt en zoveel mogelijk ongemak wegneemt, zodat u een actievere levensstijl kunt hervatten.

Revisie knieprothese

Bij een revisie knieprothese wordt de eerder geplaatste knieprothese vervangen door een revisieprothese. De knieprothese kan gedeeltelijk of geheel vervangen worden, afhankelijk van de reden tot revisie. Net zoals bij een lichaamseigen gewricht ondervindt een knieprothese zich aan slijtage. Door de sterke krachten die op de knieprothese uitgeoefend wordt komt op lange termijn de knieprothese los te zitten. De levensduur van een knieprothese is ongeveer 12 tot 15 jaar, bij jonge mensen is dit korter omdat zij veel actiever zijn. Als een infectie de oorzaak is van de loslating dan dient eerst de infectie te worden behandeld om vervolgens de knieprothese te vervangen. Soms komt het ook voor dat een knieoperatie mislukt waardoor een revisie knieprothese noodzakelijk wordt.

Osteotomie

Bij een osteotomie wordt de stand van het kniegewricht gecorrigeerd, zoals bij X- of O-benen. Daardoor wordt de druk beter verdeeld over het gewrichtsvlak in de knie met als doel vermindering van de pijn en verbetering van de functie van het gewricht. Dit gebeurd door een verandering van de belasting in het gewricht, zonder het kraakbeen of gewrichtsvlak zelf te behandelen. Osteotomie betekent letterlijk het doorsnijden van bot (os=bot, tomein=snijden).