Stamcel injectie knie

Stamceltherapie bij artroseWetenschappers in Europa onderzoeken manieren om stamcellen te gebruiken om artrose in de knie en andere gewrichten te behandelen. Vele artsen in de Verenigde Staten en Azië gebruiken reeds stamceltherapie om artrose te behandelen, maar het wordt nog niet beschouwd als standaard praktijk. Stamceltherapie is een van de vele niet-chirurgische behandelingen voor artrose.

Stamceltherapie is een onderdeel van regeneratieve geneeskunde en kan gezien worden als een nieuwe tak in de medische therapeutische benadering van artrose.

Er wordt veel gepraat over de behandeling met stamcellen bij artrose. Het is daarom voor potentiële patiënten handig om te begrijpen wat stamcellen zijn en hoe ze gebruikt worden bij de behandeling van artrose.

Waarom zijn stamcellen speciaal?

Stamcellen bevinden zich in het hele lichaam. Wat stamcellen speciaal maakt is dat:

  • Ze zich kunnen delen en kopiëren;
  • Zich kunnen ontwikkelen in verschillende soorten cellen.

Baby’s ontstaan ​​uit een stamcel, genaamd een embryo cel. Wetenschappers geloven dat stamcellen essentieel zijn voor het vermogen van het lichaam om beschadigde cellen te repareren, zoals genezing na een letsel.

Bij de behandeling van artrose worden mesenchymale stamcellen gebruikt.

Wat zijn mesenchymale stamcellen?

Mesenchymale stamcellen, soms ook wel volwassen stamcellen genoemd, kunnen zich ontwikkelen tot musculoskeletale cellen, zoals vet-, bot- of kraakbeencellen. Veel wetenschappers geloven dat mesenchymale stamcellen het potentieel hebben om kraakbeen te repareren en te vervangen, evenals ander weefsel dat door artrose wordt beschadigd.

Mesenchymale stamcellen kunnen uit het vetweefsel of beenmerg van de patiënt verzameld worden.

Vet-afgeleide mesenchymale stamcellen: In het Engels worden deze cellen adipose-derived mesenchymal stem cells (ADSCs) genoemd. Vetweefsel bevat stamcellen. Artsen die vet stamcellen gebruiken zullen de cellen oogsten met behulp van chirurgie of liposuctie. Sommige artsen geven de voorkeur aan het gebruik van stamcellen uit het vetlichaam van Hoffa, een stootkussen achter en onder de knieschijf.

Meer informatie over de behandeling met ADSCs

Beenmerg-afgeleide mesenchymale stamcellen: In het Engels worden deze cellen bone marrow-derived mesenchymal stem cells (BM-MSCs) genoemd. Beenmergstamcellen zijn het meest onderzocht en hebben de beste potentieel om zich te ontwikkelen in kraakbeencellen. Om deze cellen te oogsten neemt een arts beenmerg uit het bekkenkam van de patiënt met behulp van een naald en een spuit. Dit proces heet beenmerg-aspiratie.

Meer informatie over de behandeling met BM-MSCs

Na het oogsten van de cellen zijn er twee mogelijkheden waar gekozen kan voor worden:

  1. De cellen verwerken in een geconcentreerde oplossing.
  2. De cellen kweken in een laboratorium.